Tort cu crema de zahar ars





Dragii mei am sa va scriu cate ceva de inceput despre crema de zahar. Cremei de zahar ii se mai spune si creme brulee sau crema catalana.Traditional ea este aromata cu vanilie, dar se poate aroma si cu lamaie, portocala, rozmarin, lavanda, ciocolata , cafea, lichioruri, fistic, alune, nuca de cocos si altele..
Prima referinta despre crema a aparut in 1961, in cartea de bucate a lui François Massialot.



Bun.. gata cu vorbaria doar cateva versuri:)

"Oua , lapte si zahar caramelizat
Formeaza un desert minunat!"


Acum chiar ne apucam de treaba :))

CREMA
5 linguri de zahar pentru caramelizat
10 linguri zahar
1,5 l lapte
8 oua
esenta de vanilie

BLAT
5 oua
un praf de sare
2 linguri ulei
5 linguri zahar
3 linguri faina
2 linguri cacao
o lingurita praf de copt

MOD DE PREPARARE

Crema
Cele 5 linguri de zahar se pun la caramelizat in cratita.
Cand este gata se tapeteaza peretii cratitei si se lasa la racit.
Ouale se amesteca cu zaharul si esenta de vanilie.Se adauga laptele si se omogenizeaza. Se toarna in cratita.



Se da la cuptor, la foc potrivit 30 min pana se incheaga putin.

Blat
Albusurile cu praful se sare se bat spuma. Se adauga zaharul si se mixeaza pana devin lucioase. Se pun galbenusurile frecate cu ulei, apoi faina amestecata cu praful de copt si la sfarsit cacaoa.

Se toarna in tava peste crema si se da la cuptor inca 30-40 min.

Se lasa la racorit apoi se intoarce pe un platou.


Comments

  1. Cred ca e bun tare;mie mi-e teama sa incerc asa ceva!pup Deea!!

    ReplyDelete
  2. Lulu este bun !! Nu iti fie teama !! Pupici!

    ReplyDelete
  3. Ioiiii dar cat de bun este. Am mancat asa ceva si este super...Vezi sa imi trimiti o bucatica! Seara buna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cu drag iti trimit Rocsy! O seara faina si tie!

      Delete

Post a Comment

THANKS FOR VISITING MY BLOG!! I will be happy to see you again!!
Va multumesc de vizita si de comentarii!! Va astept cu drag in continuare!!

Bucataras.ro

Bucatar Maniac

Lista mea de bloguri- My list of blogs