Tort "Egiptean"
Foile
-pentru o foaie: 2 albusuri,2 linguri de zahar,1/2 lingura de faina,40 g alune macinate ( sau nuci). Se fac 3 foi.
Crema 1
cele 6 galbenusuri ramase ,6 linguri de zahar,340 ml lapte,2 linguri faina sau amidon,
100-150ml frisca , esenta de vanilie.
Crema 2
200 ml frisca,150 g zahar,120 g alune zdrobite bucati mai mari
Prima data se face cate o foie,batand albusurile spuma,se adauga zaharul si se bate pana se topeste
.Amestecam faina cu nucile macinate si se adauga la compozitia de albusuri.
Se coace pe o hartie de copt taiata pe diametrul de 24cm,la foc mic pana este rumena.Se scoate si se face urmatoarea foaie...si apoi urmatoarea.
Apoi urmeaza crema 1.
Cele 6 galbenusuri ramase de la foi le amestecam intr-o craticioara cu amidon(sau faina) , zahar si laptele adaugat treptat,se pune pe foc si se amesteca mereu pana se ingroasa ca o budinca.
O lasam sa se raceasca.
Intr-un castron,se bate frisca si se incorporeaza crema fiarta.
Pentru crema 2,topim zaharul si il turnam in strat subtire pe o hartie de copt,il lasam sa se raceasca si il zdrobim ( eu l-am bagat in robot impreuna cu alunele de padure)
Batem frisca tare si adaugam caramelul+alunele zdrobite.
...si il montam pe dansul in felul urmator:o foaie,1/3 crema 1,1/3 din crema2,foaie...la fel ...iar ultimul strat sa fie de crema 2.
-pentru o foaie: 2 albusuri,2 linguri de zahar,1/2 lingura de faina,40 g alune macinate ( sau nuci). Se fac 3 foi.
Crema 1
cele 6 galbenusuri ramase ,6 linguri de zahar,340 ml lapte,2 linguri faina sau amidon,
100-150ml frisca , esenta de vanilie.
Crema 2
200 ml frisca,150 g zahar,120 g alune zdrobite bucati mai mari
Prima data se face cate o foie,batand albusurile spuma,se adauga zaharul si se bate pana se topeste
.Amestecam faina cu nucile macinate si se adauga la compozitia de albusuri.
Se coace pe o hartie de copt taiata pe diametrul de 24cm,la foc mic pana este rumena.Se scoate si se face urmatoarea foaie...si apoi urmatoarea.
Apoi urmeaza crema 1.
Cele 6 galbenusuri ramase de la foi le amestecam intr-o craticioara cu amidon(sau faina) , zahar si laptele adaugat treptat,se pune pe foc si se amesteca mereu pana se ingroasa ca o budinca.
O lasam sa se raceasca.
Intr-un castron,se bate frisca si se incorporeaza crema fiarta.
Pentru crema 2,topim zaharul si il turnam in strat subtire pe o hartie de copt,il lasam sa se raceasca si il zdrobim ( eu l-am bagat in robot impreuna cu alunele de padure)
Batem frisca tare si adaugam caramelul+alunele zdrobite.
...si il montam pe dansul in felul urmator:o foaie,1/3 crema 1,1/3 din crema2,foaie...la fel ...iar ultimul strat sa fie de crema 2.