Kurtos Kalacs




Kurtos Kalacs- cozonac secuiesc sau cosuri de fum . Este un preparat alimentar specific sud-estului Transilvaniei. Atât sașii din Țara Bârsei, cât și secuii din județul Covasna revendică originea acestui preparat vechi de mai multe secole. În întreaga Românie, acest preparat a devenit cunoscut abia după căderea regimului comunist, când brutari secui (cei mai mulți din județul Covasna) au dezvoltat cu succes afaceri proprii și l-au răspândit în toată România (de unde și denumirea de „colac secuiesc”). Cozonacul secuiesc este un produs foarte popular la sărbători, festivaluri și târguri. (Wikipedia)
M-am inspirit din reteta Leoaicei, Clementina de pe Bucataras. ro

INGREDIENTE:( 2 colaci mai mari)

500 gr faina
50 gr praf budinca vanilie
un plic de drojdie(7 gr)
150 gr zahar
50 ml ulei
20 de gr untura
o lingurita sare
200 ml lapte
nuca macinata
zahar
scortisoara
MOD DE PREPARARE:
Dizolvam drojdia cu o lingurita de zahar si putin lapte caldut. Se lasa 10 minute pana creste. Faina se amesteca cu praful de budinca, se adauga uleiul, maiaua, untura si restul de lapte unde am dizolvat zaharul si sarea. Se face un aluat care se framanta bine si se lasa la crescut 45 de minute. Dupa ce a crescut se imparte aluatul si se intinde foaie, care se taie fasii. Lemnul pe care punem fasiile il ungem cu putin ulei si incepem sa punem fasiile de aluat.

Se coc afara la jar lin cam 20 min invartindu-se continuu. Ii ungem cu miere sau sirop de zahar si ii tavalim prin zahar, nuca, scortisoara.

Daca ii faceti in casa la cuptor, puneti staniol pe doze de bere, ungeti-le cu putin ulei si coaceti in cuptorul preincalzit la 170 celsius, pentru 30 -40 min. Dupa ce s-au copt si  sunt inca  fierbinti ungeti cu miere sau sirop de zahar si presarati zahar, nuca, scortisoara.


KURTOS KALACS
Is a spit cake specific to Hungarians from Transylvania, more specifically the Székelys. Originally popular in the Hungarian-speaking regions of Romania, more predominantly the Székely Land, it became popular in both, Hungary and Romania.The first written record dates back to 1679 and was found in the village of Úzdiszentpéter (now Sânpetru de Câmpie), while the first recipe appears in a manuscript cookbook dated in 1781. Earlier a festive treat, now it is part of everyday consumption( Wikipedia)
INGREDIENTS:
500 gr flour
50 gr vanilla pudding powder
1 sachet of yeast (7 gr)
150 gr sugar
50 ml oil
20 gr of lard
a teaspoon of salt
200 ml milk
ground walnut
sugar
cinnamon
PREPARATION:
Dissolve the yeast with a teaspoon of sugar and  2 TBSP of  warm milk. Leave for 10 minutes until it grows. Mix the flour with the pudding powder, add the oil, growth yeast, lard and the rest of the milk where we dissolved the sugar and salt. Make a dough that kneads well and leave to rise for 45 minutes. After it has risen, divide the dough and stretch  it on a sheet, which is cut into strips. We grease the wood on which we put the strips with a little oil and we start to put the dough strips.

Bake outside on  bbq , on low heat for about 20 minutes but you have to roll them continously. Grease them with honey or sugar syrup and roll them in sugar, walnuts, cinnamon.


If you make them at home in the oven, put foil on cans of beer, grease them with a little oil and bake in the preheated oven at 170 Celsius, for 30 -40 min. When they are baked and still  hot, grease with honey or sugar syrup and sprinkle with sugar, walnuts, cinnamon.




Comments

Bucataras.ro

Bucatar Maniac

Lista mea de bloguri- My list of blogs