Cozonac cu nuca- Walnut Sweet Bread

 


Dragii mei imi place cozonacul foarte mult si cel cu nuca, dar preferatul meu este cel cu mac.
Daca doriti si alte retete de cozonac , va invit sa cautati pe blog , caci mai am cateva.
De data aceasta am adaugat apa minerala in aluat. Sa va spun ce ne trebuie si cum am facut.

INGREDIENTE ALUAT:(2 cozonaci)
4 galbenusuri
un praf de sare
1 kg faina
esenta de rom
esenta vanilie
esenta lamaie( sau coaja de lamaie si portocala daca doriti)
10 linguri zahar
200ml ulei
2 plicuri de drojdie +200ml apa calda+o lingurita de zahar
250ml lapte cald
350 ml apa minerala

UMPLUTURA:
4 albusuri
un praf de sare
400 gr nuca macinata
4 linguri de zahar.

Mai avem nevoie de un ou pentru uns.

MOD DE PREPARARE:

Punem intr-un bol faina cernuta, esente si coaja de lamaie si portocala.
 Galbenusurile le frecam cu sare intr-un bol.
 Drojdia cu apa calda si zaharul se pun intr-un pahar , se ameste si se lasa la crescut cateva min.
Laptele se amesteca cu zaharul si se incalzeste la microunde cateva secunde, apoi amestecam pana se topeste zaharul.
Se incepe framatarea prin adaugarea galbenusurilor si a drojdiei. Laptele se adauga treptat si se framanta, in continuare se adauga apa minerala. Depinde de ce fel de faina folositi , daca puneti apa mineraa mai multa sau mai putina.
Framantarea continua prin adaugarea uleiului putin cate putin, dupa fiecare tura de ulei se framata pana se incorporeaza. Se lasa aluatul la dospit , acoperit cu un prosop pana isi dubleaza volumul.


Umplutura:
Cele 4 albusuri se bat spuma cu un praf de sare, se adauga zaharul si mixam pana avem o bezea lucioasa care nu cade , iar la final adaugam nuca si amestecam cu o spatula.

Aluatul se imparte in doua parti, acestea la randul lor se mai imparte inca o data in doua, ca sa avem 2 cozonaci.
Luam o parte si o intindem , punem 1/4 din compozitia de nuca si rulam. Procedam la fel si cu cealalta parte.


Impletim cozonacul in doua si il punem in tava cu hartie ce copt.


La fel procedam si cu celalalt cozonac, si mai lasam la dospit cam 45 min.
Ungem cu ou si dam la cuptor. II coacem la 170 de grade celsius, in cuptorul preincalzit in prealabil, timp de 40-50 min.



POFTA BUNA







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tosca

Prajitura Alba Ca Zapada- Snow White Cake

Prajitura"Ileana"